200x200 piksel Reklam Alanı

Türkiye Enerji Sektörünün Nabzı ICCI® 2011’de Attı

Türkiye Enerji Sektörünün Nabzı  ICCI® 2011’de Attı

24 AÄŸustos 2011 | HABERLER
87. Sayı (TEMMUZ - AÄžUSTOS 2011)
1.837 kez okundu

ICCITürkiye enerji sektörünün en önemli fuar ve konferansı olan ICCI® 2011 – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, 15-16-17 Haziran tarihleri arasında Ä°stanbul Fuar Merkezi’nde yoÄŸun bir katılımla gerçekleÅŸti.
 
Bu yıl birçok ilke de ev sahipliÄŸi yapan ICCI® 2011, 3 gün boyunca 12 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Dünyanın en önemli enerji ÅŸirketlerinin de içinde bulunduÄŸu 217 katılımcı firmaya ev sahipliÄŸi yapan ICCI® 2011’de, Türkiye ve dünyanın enerji politikaları üzerine önemli açıklamalar kaydedildi.
 
 
Sektörel Fuarcılık tarafından bu yıl 17. kez düzenlenen ICCI 2011 - Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, 15-16-17 Haziran 2011 tarihleri arasında yoÄŸun bir katılımla gerçekleÅŸti. Ä°stanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleÅŸen etkinlik, 103’ü yabancı olmak üzere toplam 217 katılımcı firmayı ağırladı. Yerli ve yabancı 12 bin 263 kiÅŸinin ziyaret ettiÄŸi ICCI 2011’de, ziyaretçilerin 2914’ünün 63 ülkeden gelen yabancılardan oluÅŸması, fuarın ve sektörün uluslararası olma konusunda ne kadar ilerlediÄŸine dair fikir verdi.   
 
Çevre ve Orman Bakanlığı, EPDK, EÄ°E,TÜBÄ°TAK, MÜSÄ°AD, TURKOTED, HESÄ°AD, EÜD, GENSED, MMG, Ä°DKY ve Danimarka Büyük ElçiÄŸi gibi kurum ve derneklerin özel oturumlar düzenlediÄŸi fuarın, konferans kısmında ise toplam 43 oturum ve 4 panel yapıldı. 6 ayrı salonda 211 sözlü sunum ve 24 poster bildiri sunuldu. 
 
ICCI 2011’in açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Süleyman Bulak, EPDK BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Selahattin Çimen, Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri DerneÄŸi (TÜRKOTED) BaÅŸkanı Özkan Ağış yaptı.
 
Bakan Yıldız: “Türkiye’nin enerji üretiminde mazereti olamaz”ICCI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açılış töreninde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin dünya enerji politikalarındaki deÄŸiÅŸimlerden biraz daha bağımsız olarak enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirmek, öncelikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak adına deÄŸiÅŸmeyen çizgisini 8,5 yıldan bu yana sürdürdüÄŸünü söyledi. Türkiye’nin ciddi bir deÄŸiÅŸim, dönüÅŸüm ve geliÅŸim gösterdiÄŸini dile getiren Yıldız, son 12 ayda yüzde 10,9’luk elektrik tüketim talebi artışına iÅŸaret etti. 
 
Her ülkenin ÅŸartlarının farklı olduÄŸunu, bu rakama 8 yılda ulaÅŸan geliÅŸmiÅŸ ülkelerin bulunduÄŸunu anlatan Yıldız, ÅŸöyle devam etti: “Onların enerji kaynaklarına bakış açısı ile Türkiye’nin bakış açısı mutlaka farklılık arz etmek zorundadır. Türkiye Antartika bölgesinde deÄŸildir. Türkiye enerji kaynakları ile ilgili yoÄŸunlaşılan bir bölgededir. 2015 yılı projeksiyonu; Türkiye’ye sınır olan ülkelerin ekonomik büyüklüÄŸünün ancak Türkiye kadar olabileceÄŸini gösteriyor. O yüzden Türkiye’nin her konuda mazereti olabilir ama enerji tüketimi ile ilgili en ufak bir aksaklığa mazereti olamaz. O yüzden hemen yakın süreçte 3 milyar ton civarında yerli kömürün elektrik üretimi ile ilgili kaynak olarak kullanılmasında özel sektörün önü açılacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisans alanların üretime geçmesinden tutun bütün kaynakları 2023 yılına kadar mutlaka harekete geçirmiÅŸ olmamız lazım.’’
 
Yıldız: “Türkiye enerji arz güvenliÄŸini kollamalı”
Türkiye’nin büyüme hızının yerli kaynakların üretimdeki büyüme hızından daha yüksek olacağına dikkati çeken Yıldız, “Ä°ÅŸte o zaman nükleer güç santralleriyle alakalı başından beri kurguladığımız ve doÄŸru olduÄŸuna inandığımız bir noktadayız’’ dedi. Dünyadaki 30 ülkenin, 2’si haricinde nükleer güç santralleriyle ilgili bakış açılarını deÄŸiÅŸtirmediÄŸini anımsatan Yıldız, bu iki ülkenin de söylemlerini 3 yılda 3 kez deÄŸiÅŸtirdiÄŸini söyledi.
 
ICCIYıldız ÅŸöyle devam etti: “O yüzden biz hiçbir zaman için inandığımız gerçeÄŸi ve doÄŸruları vatandaşımızla, sektörle, kamuoyuyla paylaÅŸmaktan çekinmedik, çünkü doÄŸru olduÄŸuna inandık. Türkiye’nin büyüme hızına ulaÅŸabilen dünyada üç ülke var. O yüzden Türkiye, büyüme hızlarını karşılayabilecek, enerjideki arz güvenliÄŸini, bütün enerji kaynaklarıyla birlikte çevreye duyarlı olarak ve çevre hassasiyetini kaybetmeden korumak ve kollamak durumundadır. Dünyada 26 santralin ömrü tamamlandı ve kapatılması gerekiyor. Bu santrallerin yapımı devam eden 69 tane inÅŸaatı engellememesi gerekli. Aslında Türkiye ne istediÄŸini gayet iyi bilmektedir. O hedefleri doÄŸrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ve güvenlikle ilgili kat sayıları artırarak ileri teknolojiyle ilgili uygulamalara geçmek durumundadır. Artık Türkiye eski Türkiye deÄŸildir.
 
Elektrik dağıtım ve üretim hizmetlerindeki özelleÅŸtirmelerle ilgili politikalarının devam edeceÄŸini belirten Yıldız, aynı ÅŸekilde ithal edilen petrol ve doÄŸalgazın geliÅŸen teknoloji ile birlikte yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili çalışmaların da süreceÄŸinin altını çizdi. EPDK’ya yapılan 120 bin megavatlık lisans baÅŸvurularının siyasi istikrara duyulan güvenin özel sektör tarafından satın alınması anlamına geldiÄŸini söyleyen Yıldız, bu konuda kamunun üzerine düÅŸeni her zaman yaptığını bundan sonra da yapacağını kaydetti.
 
KöktaÅŸ: “Sektörümüz yeni ve daha güçlü bir döneme girdi”ICCI
Enerji sektörümüzün yeni ve daha güçlü bir döneme girdiÄŸini söyleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, ÅŸöyle devam etti: “Bu dönemi yeni kılan husus, elektrik üretim ve dağıtımında özel sektörün payının giderek artması ve baskın hale gelmesidir. ÖzelleÅŸtirmeler ve özel sektör yatırımlarıyla paralel geliÅŸen bu süreç, önümüzdeki dönemde enerji borsasında, karbon piyasasında, enerji finansmanında ve ticaretinde yeni enstrümanların geliÅŸtirilmesine kadar çok geniÅŸ bir alanda kendini gösterecektir. Enerji sektörümüzü daha güçlü kılan husus ise; ülkemizde siyasi iktidarın daha da güçlenmesine baÄŸlı olarak önümüzdeki dönemde sektörümüzün ihtiyaçlarının daha çabuk ve kesin bir ÅŸekilde karşılanacak olmasıdır.”
 
EPDK’nın rüzgar enerjisine yönelik yapılan yatırımları hızlı bir ÅŸekilde lisanslandırarak, deÄŸerlendirmeye aldığını ifade eden KöktaÅŸ, güneÅŸ enerjisine yönelik yapılan çalışmaların da nihai aÅŸamaya eriÅŸtiÄŸini kaydetti. 
 
ICCIÇimen: “2023’te edilgen deÄŸil, etken olmak istiyoruz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Selahattin Çimen, bugün dünyanın, geçmiÅŸte pek rastlanmayan bir deÄŸiÅŸim sürecine girdiÄŸini belirterek,  bilimsel alandaki, malzeme teknolojilerindeki, iletiÅŸim altyapı sektörlerindeki geliÅŸmelerin gerçekten dünyayı çok hızlı bir deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸüm süreci içerisinde tuttuÄŸunu ifade etti.
 
Global ekonomik kriz, Kuzey Afrika’daki ve dünyadaki siyasi geliÅŸmelerin enerji sektörünü de bir ÅŸekilde etkilediÄŸini kaydeden Çimen, “Artık dünya her anlamda tam bir globalleÅŸme süreci içerisine girdi. Elbette ki enerji sektörü de globalleÅŸen dünyada bu deÄŸiÅŸim ve geliÅŸmelerden nasibini alıyor. Artık dünyanın herhangi bir noktasında geliÅŸen bir olay (pozitif veya negatif), dünyanın bir baÅŸka köÅŸesinde yaÅŸayanları bihaber kılamıyor, mutlaka etkiliyor. Dolayısıyla ülkelerin, hatta bireyler ve ÅŸirketlerin, global geliÅŸmeleri izlemeden kendi lokal faaliyetlerini geliÅŸtirmeleri onları uygulamaları artık mümkün deÄŸil.  Enerji sektöründe de aynı faaliyetleri görmek mümkün” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
 
ICCISürdürülebilir bir sistem isteniyorsa, artık o yöne doÄŸru gitmek gerektiÄŸinin altını çizen Çimen, Türkiye’nin artık geliÅŸen ekonomiler arasında Çin’den sonra ikinci sıraya yükseldiÄŸini hatırlatarak, “Türkiye bundan 12 yıl sonra, 2023’te edilgen deÄŸil, etken olmak istiyor. Kat ettiÄŸimiz ivmenin en üst seviyeye çıkmasını istiyoruz” diye konuÅŸtu.
 
ICCITÜRKOTED Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özkan Ağış, törende yaptığı konuÅŸmada, ICCI’nın enerji otoritelerinin, uzmanların, akademisyenlerin, yöneticilerin ve iÅŸletmecilerin buluÅŸtuÄŸu ve tanıştığı bir “Enerji Tekno Parkı” niteliÄŸini kazandığını vurgulayarak, bu konferansların kalkınma sürecimiz için bir yol haritası niteliÄŸi taşıdığını belirtti. Ağıs, Cumhuriyet’in 100. Yıldönümünde, geliÅŸmiÅŸ ülkelerle aramızdaki elektrik tüketim farkının yarı yarıya azalacağını hesapladıklarını da kaydetti.
 
2010 yılında, ağırlığı özel sektörde olan 4800 MW’lık bir kapasitenin iÅŸletmeye alınmış olmasının tarihi bir rekor olduÄŸuna dikkat çeken Ağıs, “özel sektörün yatırımlarda kendinden beklenen dinamizmi gösterdiÄŸini ispatlamaktadır” dedi. Enerji dünyasındaki olumlu geliÅŸmelerin, EPDK’daki geliÅŸmelerden ibaret olmadığını belirten Ağıs, elektrik dağıtım özelleÅŸtirmelerinin %95’inin tamamlandığını, yeni ihalelerin baÅŸladığını, 1-2 il dışında doÄŸal gazın ulaÅŸamadığı ilin kalmadığını ve doÄŸalgaz fiyatlarının yaklaşık 2 yıldır sabit kaldığını ifade ederek, bu geliÅŸmelerin sektörü çok olumlu etkilediÄŸini sözlerine ekledi.  
 
Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Süleyman Bulak, enerji sektörünün uyandırılmayı bekleyen bir ‘dev’ olduÄŸuna duydukları inançla 1994 yılında çalışmaya baÅŸladıklarını söyleyerek, enerji sektörünün de Türkiye ile birlikte büyüdüÄŸünü ifade etti. Bulak konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: “Enerji sektöründe uluslararası alanda olumsuz geliÅŸmeler yaÅŸandı. 15 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları 147 dolar seviyesini gördü, yani tam 7 kat arttı. DoÄŸalgaz fiyatları ise 6 kat yükseldi. Yine de sektörümüz bu olumsuzlukları kendi hanesine istihdam, iÅŸ kolu, yeni teknolojiler olarak yazdırma fırsatlarını en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirdi. ICCI 2011’in temel konularından biri geleceÄŸe güvenle bakmak ve tehditleri fırsatlara çevirecek ortak yol haritaları aramak olacak.”
 
Edison’dan bu yana enerji alanında 100 yıldır hiç deÄŸiÅŸmeyen kuralların önümüzdeki 15-20 yılda deÄŸiÅŸim rüzgarlarının etkisinde olacağını belirten Bulak, 19. YY’dan bu yana içten yanmalı motorların yerini hibrid motorlu araçların alacağını ve Tunsten ampullerin yerini kompak flüoresanlara bıraktığını da sözlerine ekledi.
 
Dünyanın Önde Gelen Markaları Aynı Platformda BuluÅŸtuICCI
17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda enerji sektöründe faaliyet gösteren Siemens, GE Enerji, Wartsila, Nordex, ABB, Rolls - Royce, Suzlon, Schneider, Vestas, Enercon, Nordex, Suzlon,MTU, Mobil Oil Türk gibi dünya devi markaların yanı sıra, Türkiye’nin önemli enerji ÅŸirketlerinden Zorlu Enerji Grubu, Polat Enerji, Fina Enerji de fuara katılan ÅŸirketler arasında yer aldı. 
 
Uluslararası Ä°kili GörüÅŸmeler Yapıldı
ICCI 2011 fuar ve kongre dışında, katılımcılara ikili iÅŸ görüÅŸmeleri (B2B) için platform oluÅŸturarak dünyada bir ilki gerçekleÅŸtirdi. Fuarda, Avrupa Ä°ÅŸletmeler Ağı (Enterprise Europe Network – EEN) ve Ä°stanbul Sanayi Odası (Ä°SO) iÅŸbirliÄŸi ile ICCI Sinerji BuluÅŸması 2011 (ICCI Synergy Match 2011) adıyla düzenlenen etkinlikte, ÅŸirketler arası ücretsiz ikili iÅŸ görüÅŸmeler yapıldı. Yepyeni iÅŸ olanakları ile iÅŸbirliklerinin saÄŸlanması ve ticaret hacminin geniÅŸlemesi amaçlanan görüÅŸmelerde, Türk firmaları ve yurt dışından gelen firmalar aynı masada buluÅŸtu.
 
Avrupa Ä°ÅŸletmeler Ağı’nın özellikle KOBÄ°’lere destek vererek uluslararası platformda ÅŸirketler arasındaki teknoloji transferini artırmayı hedeflediÄŸi ICCI Sinerji BuluÅŸması 2011 etkinliÄŸinde, 45 Türk ve 19 ülkeden 39 yabancı ÅŸirket arasında toplam 179 görüÅŸme gerçekleÅŸti. ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Fransa, Hollanda, Ä°ngiltere, Ä°ran, Ä°spanya, Ä°talya,  Macaristan,  Portekiz, Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan gelen katılımcılar arasında yapılan görüÅŸmelerden, %88 müÅŸteri memnuniyeti saÄŸlandı.
 
“Küresel Rüzgar Günü” KutlandıICCI
Fuar, konferans ve B2B etkinlikleri tek çatı altında sunan ICCI 2011 bu yıl ilklerine bir yenisini katarak, “Küresel Rüzgar Günü – Global Wind Day” kutlamalarına da ev sahipliÄŸi yaptı. Avrupa Rüzgar Enerjisi BirliÄŸi (EWEA) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından ilki 2007 yılında düzenlenen ve 2009 yılından itibaren her yıl tüm dünyada 15 Haziran tarihinde kutlanan “Küresel Rüzgar Günü - Global Wind Day”, bu yıl ICCI 2011 - 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen etkinliklerle Türkiye’de ilk kez kutlandı. ICCI 2011 kapsamında gerçekleÅŸtirilen özel oturumlarda yenilenebilir ve temiz enerji hakkındaki geliÅŸmeler profesyonel ziyaretçiler ile paylaşıldı.
 
ICCIEnerji Dünyasının Oscar’ları Sahiplerini Buldu
Bu yıl ilk defa ICCI 2011 kapsamında “Enerji Ödülleri” dağıtıldı. Enerjiye Katkı Ödülleri (Bilimsel Kategori, Enerji Piyasaları Kategorisi), Yılın Enerji Yatırımcısı Ödülleri (Yılın En Çevreci Yatırımcısı, Yılın En Cesur Yatırımcısı, Yılın En Yönlendirici Yatırımcısı), Enerji VerimliliÄŸi Ödülleri (En Yüksek Verimli Termik Tesis, En BaÅŸarılı Termik Ä°yileÅŸtirme, Yenilenebilir Enerji Tesisi) kategorilerinde adaylar ödüle layık görüldü. Törende ayrıca Jüri Özel Ödülü ve Onur Ödülü verildi. 
 
ICCI 2011 kapsamında düzenlenen ‘Enerji Ödülleri 2010’ ödül töreninde enerji sektörüne yaptıkları katkılar ve olumlu çalışmalar sebebiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel EroÄŸlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸarı Metin Kilci, EPDK BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Selahattin Çimen, Enerji Ä°ÅŸleri (Emekli) Genel Müdürü Budak Dilli, Elektrik Ä°ÅŸleri Etüt Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü Genel Müdürü M. Kemal Büyükmıhçı, TÜRKOTED BaÅŸkanı Özkan Ağış, ETKB Enerji Ä°ÅŸleri Genel Müdür Vekili Mustafa Çetin ve Ä°TO Enerji Komisyonu BaÅŸkanı Ata Ceylan’a Onur Ödülü verildi.
 
ICCIEnerji Piyasalarına Bilimsel Katkı Ödülleri ise; Ä°TÜ Maden Fak. Anabilim Dalı BaÅŸkanı  Prof. Dr. Abdurrahman Satman, Ä°TÜ ÖÄŸr. Gör.-Yalova Ünv. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Filiz KaraosmanoÄŸlu, CNRS Yanma Direktörü Fransa Prof. Dr. Ä°skender Gökalp, Ä°TÜ Makine Müh. Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Mete Åžen,TÜBÄ°TAK MAM Enerji Ens. Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, Erciyes Üni. Makine Müh. Bölümü Prof. Dr. Necdet Altuntop, ABD Miami Üni. (Emekli) Prof. Dr. Nejat VeziroÄŸlu, Ä°TÜ Makine Dekanı ve Yeditepe Üni.Rektörü (eski) Prof. Dr. Nilüfer EÄŸrican, MuÄŸla Üni. Fen - Edebiyat Fak. Dekan V. Prof. Dr. Åžener Oktik, ODTÜ Fizik Bölümü Prof. Dr. RaÅŸit Turan, BoÄŸaziçi Üni. Endüstri MühendisliÄŸi Bölümü Doç. Dr. Gürkan KumbaroÄŸlu, Ä°TÜ Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Prof. Dr. Zekai Åžen, Recydia Genel Müdür Yardımcısı Dr. OÄŸuz Can, Ä°stanbul Ticaret Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Eralp Özil, Ä°TÜ Enerji Enstitüsü Prof. Dr. Beril TuÄŸrul’a takdim edildi.
 
EPDK DoÄŸal Gaz Piyasası Daire BaÅŸkanlığı Enerji Dağıtımı Grup BaÅŸkanı Haktan Yozgatlıgil, TürkPower Ä°smet Turan, Murat Erener, ODTÜ Elektrik ve Elektronik MühendisliÄŸi Bölümü Prof. Dr. Osman SevaioÄŸlu, TBMM Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, Kayseri ve Civarı Elektrik A.Åž. Genel Müdürü Åžadi Büyükkeçeci, TBMM 23. Dönem Milletvekili Ali BayramoÄŸlu, Dr. Murat GidiÅŸ, EÄ°E Genel Müdür Yardımcısı Erdal ÇalıkoÄŸlu, EPDK Elektrik Piyasası Dairesi BaÅŸkanı Ahmet Ocak ise, Enerji Piyasalarına Katkı Ödülü’nü alan deÄŸerli isimlerdi.
 
Ödül gecesinde ‘En Çevreci Yatırımcı’ kategorisinde Bilgin Enerji, OrtadoÄŸu Enerji ve Polat Enerji ödülünü alırken, ‘En Cesur Yatırımcı’ kategorisinde ise ÇolakoÄŸlu Enerji, Çalık Enerji, Limak Enerji ve Aksa Enerji ödüle layık görüldü.
 
ICCI
 
 
 
 
 
 
 
‘En Yönlendirici Yatırımcı’ alanında ise EnerjiSA, EskiÅŸehir OSB ve Ak Enerji; ‘En Yüksek Verimli Termik Tesis’ kategorisinde Can Enerji, EreÄŸli Demir Çelik ve DoÄŸa Enerji, ‘En BaÅŸarılı Termik Ä°yileÅŸtirme’ EÜAÅž Yeniköy ve Ambarlı Tesisleri, ENKA ve Baymina Enerji; ‘Yenilenebilir’ kategorisinde Zorlu Enerji, Demirer Enerji ve Ayen Enerji, Bereket Enerji ve Sanko ödül aldı. Jüri Özel Ödülü’ne ise Türk Telekom ve Ä°ÇDAÅž layık görüldü. 
 
ICCIKarbon Azaltım Kredisi Alındı
Åžirketler, yenilenebilir enerji projelerine destek olarak karbon emisyonlarını azaltabiliyorlar. Sektörel Fuarcılık da sahip olduÄŸu sosyal sorumluluk vizyonu ve doÄŸaya saygılı yönetim anlayışı çerçevesinde son üç yıldır olduÄŸu gibi ICCI 2011 Organizasyonu için de Soma Rüzgar Enerji Santrali’nden karbon azaltım kredisi aldı. 
 
Fuar Süresince ‘Sıfır Karbon’ 
ICCI 2011 Fuar ve Konferansı süresince gerçekleÅŸecek karbon salımları Soma Rüzgar Enerji Santrali’nin üretmiÅŸ olduÄŸu Gold Standard Gönüllü Emisyon Azaltım Kredileri (GS VERs) ile dengelendi. Böylece ICCI 2011 organizasyonu ‘sıfır karbon’ hedefini gerçekleÅŸtirerek, çevreye hiç zarar vermeden düzenlenmiÅŸ oldu. 
 
 
 
 
ICCI® 2011 Panelinde Adnan Polat ve Nihat Özdemir Enerji Piyasasını DeÄŸerlendirdiICCI
 
17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı - ICCI 2011 kapsamında “Yatırımcı Perspektifinden Enerji Piyasası” baÅŸlığıyla düzenlenen panele Limak Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nihat Özdemir ve Polat Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adnan Polat katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Selahattin Çimen’in oturum baÅŸkanı olarak yönettiÄŸi toplantıda enerji sektörü ile ilgili deÄŸerlendirmeler yapıldı.
 
Polat: “Yenilenebilir enerji yatırımlarımız sürecek”
Polat Enerji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Adnan Polat panelde yaptığı konuÅŸmada yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda süreçlerin yeterince hızlı olmadığını söyledi. 
 
KonuÅŸmasında yatırım süreçlerinde üç önemli konuya dikkat çekmek istediÄŸini vurgulayan Polat, yenilenebilir enerji alanların yeÅŸil sertifikalandırma uygulamasına baÅŸlanmasının gerektiÄŸine dikkat çekti. EPDK ve Enerji Bakanlığı’nın lisans alma kriterleriyle ilgili uygulamalarının önemli olduÄŸunu ve yüzde 100 yerli katkısı konusunda gerekli bazı revizyonların ve düzenlemelerin yapılması gerektiÄŸini iÅŸaret etti. 
 
Özdemir: “Enerji borsası için geç kalınıyor”ICCI
Limak Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nihat Özdemir ise konuÅŸmasında Türkiye’nin enerji borsası kurulmasında geç kaldığına inandığını ifade ederek, elektrik sektörünün topal bir halde olduÄŸunu, kısa zamanda yürümeye baÅŸlaması hatta koÅŸması gerektiÄŸini söyledi.
 
Devletin elektrik konusundaki özelleÅŸtirmeleri bir an önce tamamlaması gerektiÄŸine dikkat çeken Özdemir, devletin özel sektörle rekabet etmemesi gerektiÄŸini de sözlerine ekledi. Özdemir ayrıca Türkiye’nin 2023 yılındaki enerji ihtiyacını karşılamak için en az 4 adet nükleer enerji santraline ihtiyaç olduÄŸunu ve devletin bu santraller için 2011 yılında ihale açması gerektiÄŸine inandığını belirtti. 
 
Çimen: “Enerji borsası yol haritamızda”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Selahattin Çimen ise panelin sonunda yaptığı açıklamada enerji sektöründeki yatırımcılara daha farklı enstrümanlar sunmak adına çalışmalar yaptıklarını, enerji borsasının hayata geçirilmesinin de Enerji Bakanlığı’nın yol haritasında bulunan bir proje olduÄŸunu belirtti. 
 

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

ENSİA'dan Yeşil Hidrojen İçin "YEKA Modeli" Talebi

Türkiye'nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları arasında yüksek potansiyeli bulunan Yeşil Hidrojen üretimi için gerekli elektrolizör yatırıml...
25 Mart 2025

Jinko Solar, HSA Enerji İş Birliğiyle Türkiye'de Yerli Üretime Başladı

Dünyanın en büyük ve yenilikçi güneş paneli üreticilerinden biri olan Jinko Solar, Türkiye'de güneş enerjisi sektörüne önemli bir katkı sağlayacak...
25 Mart 2025

Tarımsal Sulama Sorunu, Kaçak Elektrik Kullanım Oranını Artırıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji sunma hedefiy...
21 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.