Enerji Dünyamızdaki Gelişmeler Umut Veriyor
Bu yıl 17.’sini idrak ettiÄŸimiz ICCI konferanslarının giderek büyüdüÄŸünü, geliÅŸtiÄŸini ve katılımcılara daha çok bilgi ve güven verdiÄŸini görmekten kıvanç ve mutluluk duyuyoruz. Bu karakteri ile ICCI, konferans salonları ve fuarın rahatlık ve geniÅŸliÄŸi ile enerji otoritelerinin, uzmanlarının, akademisyenlerinin, Ar-Ge yöneticilerinin ve iÅŸletmecilerin buluÅŸtuÄŸu ve tanıştığı bir “Enerji Tekno Parkı’’ niteliÄŸini kazanmıştır. Bu konferanslar bize kalkınmamızın neresinde olduÄŸumuzu ve bundan sonraki kalkınma sürecinin de yol haritasını vermektedir. KiÅŸi başına düÅŸen enerji miktarı ile (1,45 Tep) hala Amerika’nın beÅŸte biri, Almanya ve Fransa’nın üçte biri ve dünya ortalamasının altında olduÄŸumuzu görüyor ve daha yapacak ne kadar çok iÅŸimiz olduÄŸunu fark ediyoruz. KiÅŸi başına düÅŸen elektrik miktarı yönünden de durumumuz pek iç açıcı görünmüyor. Türkiye’de 2010 yılı itibariyle 2900 kWh/capita olan elektrik tüketimimizde Amerika’nın dörtte bir, OECD’nin üçte biri, Ä°ngiltere’nin yarısı ve dünya ortalaması ile eÅŸdeÄŸer bir konumda bulunuyor. Ancak elektrik tüketimimiz hızla artmaktadır. Geçen yılın tüketim artışı %8, bu yılın ilk 3 ayinin artışı %9.3 olmuÅŸtur. Elektrik tüketimimiz az, ancak sosyo ekonomik hayatımız hızla geliÅŸtiÄŸi için Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde, geliÅŸmiÅŸ ülkelerle aramızdaki tüketim farkının yarı yarıya azalacağını hesaplıyoruz. Zira Türkiye’de ortalama %8’lik yıllık tüketim artışına karşın, dünya ortalama artısı %2, Fransa’da %1,8, Almanya’da %1’i civarındadır.
2008 yılında dünyayı saran ekonomik kriz, 2009 yılında etkisini sürdürürken, Türkiye toparlanmaya baÅŸlanmış 2010 yılında da ekonomimiz %8 büyüyerek, krizden önceki seviyeyi aÅŸmıştır. Ekonomik büyüme ile elektrik talep artışı arasındaki bu yakın korelasyon, 2010 yılında da kendini göstermiÅŸ, elektrik talep artışı %8 olurken, yıl içinde iÅŸletmeye alınan 2800 MW sayesinde yaz ve kış puant taleplerinin karşılanmasında herhangi bir sıkıntı yaÅŸanmamıştır. Burada altını çizmek istediÄŸim çok önemli bir gerçek var. O da 2010 yılında, ağırlığı özel sektörde olan 2800 MW’lık bir kapasitenin iÅŸletmeye alınmış olması tarihi bir rekordur ve özel sektörün yatırımlarda kendinden beklenen dinamizmi gösterdiÄŸini ispatlamaktadır.
2010 yılı Enerji sorunlarının çözüm yılı olmuÅŸtur. Sorunların çözümü yolunda atılmış olan adımları kısaca hatırlayalım.
Elektrik Piyasası
EPDK 2010 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Ä°çinde, elektrikte arz güvenirliÄŸinin, olumlu yönde geliÅŸmekte olduÄŸunu gösteren rakamlar ve bilgiler var.
2010 yılında mevzuatta yapılan değişiklikleri de elektrik piyasasının gelişmesinde olumlu adımlar olarak değerlendiriyoruz:
YönetmeliÄŸin amacı, gerçek ve tüzel kiÅŸiliklerin ÅŸirket kurmaya ve EPDK’dan lisans almaya gerek duymadan elektrik üretiminde bulunmasına iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektedir.
YönetmeliÄŸe göre, ÅŸu üç durumda lisans almadan elektrik üretim faaliyetinde bulunabilirler:
a) Yalnızca kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla verimliliÄŸi yüksek kojenerasyon tesisi kurulması,
b) Mikro kojenerasyon tesisi kurulması,
c) Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve kurulu gücü azami 500KW olan üretim tesisi kurulması,
Bu tesislerin lisans almadan ve ayrı bir ÅŸirket kurmadan yapılmasının, özellikle alışveriÅŸ merkezlerinde, toplu konut sitelerinde, blok apartmanlarında, üniversite kampüslerinde, tatil köylerinde (trijenerasyon tesisi kurarak) hastanelerde yüksek verimli kojenerasyon tesisleri yapımının önünü açacaktır.
- Kayıp/kaçak enerji miktarının “perakende satış lisansı sahibi dağıtım ÅŸirketi tarafından temin edileceÄŸi,
- Dengeleme güç piyasasındaki alım/satımlar tarifelerine yansıtılırken sistem Gün Öncesi Fiyatının (SGÖF) uygulanacağı,
- Kalite faktörü uygulamasının 01.03.2013 tarihinde baÅŸlayacağı
hususları netlik kazanmıştır.
Ayrıca, Elektrik Piyasası Dağıtım YönetmeliÄŸi’nde elektrikli araçların ÅŸarj edilmesi için kurulacak ÅŸarj ünitelerinin dağıtım sistemine baÄŸlantısını mümkün kılan bir deÄŸiÅŸiklik yapılması beklenmektedir.
Enerji dünyamızdaki olumlu geliÅŸmeler, EPDK’daki geliÅŸmelerden ibaret deÄŸildir. Ülkemiz Enerji Yönetiminin performansını gösteren ve gelecek için bize ümit veren baÅŸka geliÅŸmeler de oldu:
Enerji Dünyamızda olumlu geliÅŸmelerin sürmesi dileÄŸiyle…
Dostça ve HoÅŸça kalın..
İlginizi çekebilir... Enerjisa Üretim'den Geleceğin Kadın Liderlerine Destek: Womentum'da 4. DönemEnerjisa Üretim, genç kadınları geleceğe hazırlayan Womentum programıyla fark yaratmaya devam ediyor.... TotalEnergies İstasyonları ve M Oil'den Yapay Zeka Destekli Hijyen Kalkanı ProjesiTemizlik süreçlerini Hijyen Kalkanı Projesi ile dijitalleştiren TotalEnergies İstasyonları ve M Oil, proje ile hijyen standartlarının yanı sıra müşter... Enerjisa Enerji, Türkiye'nin Gücünü Güneşten SağlıyorEnerjisa Enerji, 2018 yılından bu yana yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği uygulamalarını bir çatı altında birleştirdiği 'İşimin Enerjisi... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.