21 Kasım 2022 | SÖYLEŞİ 178. Sayı (Kasım-Aralık 2022) | 4.464 kez okundu |
2015 yılından buyana enerji sektöründe çok sayıda projeyi hayata geçiren Akkaşoğlu Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Akkaş dergimizin sorularını yanıtladı. Enerji arz güvenliğine yönelik risklerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Akkaş, enerji sektörünün geleceğinin güneşte olduğunu söylüyor.
Öncelikle kendinizden ve enerji sektörüne yönelik faaliyetlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Akkaşoğlu Grup şirketinin hem kurucusu hem de yönetim kurulu başkanıyım. 2000’li yılların başlarından beri enerji sektörünün değişik kollarında emek vererek azimle ve gayretle çalışıp, yaptığım çalışmalardan tecrübe edinerek kendi şirketimin temellerini atıp bu günlerimize gelmiş bulunmaktayız. Şirketimiz Akkaşoğlu Grup Tarım Hayvancılık 2010 yılında kurulmuştur. Akkaşoğlu Grup Enerji ise 2015 yılında kuruldu. Firmamız hem yatırımcı rolü ile hem de enerji sektöründe yatırımcılara güneş, fotovoltaik sistemler konusunda projegeliştirmeyle ilgili çözümler sunmaktadır. Resmi başvurularda danışmanlık ve onaylı projelerde ürün seçimi ile ilgili saha ve çatı uygulaması, elektrikli araç şarj istasyonları ve otonom araç teknolojileri, aynı zamanda uzay ve savunma sanayi konularında A’dan Z’ye çözüm sunmaktayız. Uygulama ve inşa sonrasında ayrıca sistem bakım ve işletme konusunda da destek vermekteyiz. Doğru yatırım, doğru tasarım gerektirir. Titizlikle tasarlıyor, uzman kadrolarımızın tecrübelerini projelerimize aktarıyoruz. Hizmetlerimizi; mühendislik, tedarik, EPC, operasyon ve bakım, proje yönetimi, GES, RES, JES, HES, BİOS, silah savunma ve uzay sanayi, elektrikli ve otonom araç teknolojileri, şarj istasyonları konusunda Ar-Ge, enerji üretim ve planlaması olarak sıralayabiliriz.
Hayata geçirmiş olduğunuz bazı referans projelerinizden bahsedebilir misiniz? Saha kurulumları dışında geliştirmiş olduğunuz tarım ve endüstriyel çatı projeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
2013 yılı itibari ile ülkemizde açıklanan lisanslı ve lisansız elektrik üretimi yapılması amacı ile hazırlanan altyapı sonucunda, ülkemizde yaklaşık olarak 635 MW saha projesi gelişimini sağlayıp bir kısmın uygulamasını da tarafımızca yaparak ülkemize kazandırmanın haklı gurunu yaşamaktayız. 2022 yılı itibari ile toplam gelişimi ve uygulaması yapılan proje sayımız 738 MW olacağını düşünüyoruz. Tabii ki bu kolay olmadı, ülkemizdeki hiç olmayan bir sektörün temelleri atılırken değişikliklere ayak uydurmak oldukça zor ve meşakkatliydi, ama hem devletimizin sunduğu imkanlar hem de özverili çalışmalarımız ve çalışan emek veren iş arkadaşımız ve iş ortaklarımız sayesinde bunu başarabildik. Özellikle referans projeler olarak belediyelerimize kazandırdığımız GES projeleri sayesinde kendi elektriğini üretebilen belediyeler çalışmasıyla milli servetimizin yine milletimize katkı olarak dönmesini sağlayan projeler geliştirdik. Aynı zamanda ülkemizde gelişmekte olan yenilenebilir enerji sektörüne daha fazla katkı sağlamak ve Türkiye genelinde yapılan çalışmaların kapsamını daha da artırmak adına Muğla Fethiye merkez ofisimizde ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknokent’te Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarına başladık. BOTAŞ’ın bağlı ortaklığı BOTAŞ International, Ceyhan Deniz Terminali tesislerinde ilk güneş enerjisi yatırımını depo ve ısı merkezi binalarının çatılarında devreye aldık. Projenin mühendislik, iş geliştirme ve uygulama süreçlerinin tamamı Akkaşoğlu Grup tarafından gerçekleştirilmiştir.
Yazının devamı için tıklayın
R E K L A M