Dr. Fatih Birol: “Petrol Fiyatları Yükselebilir”
Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti ve Sabancı Üniversitesi’nde kurulu İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi (IICEC) Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Dr. Fatih Birol, “Petrol fiyatları şu an itibariyle son derece yüksek düzeyde ve bu da ekonomileri tahrip ediyor. Arz güvenliği sorunu gündemde. Nükleer enerji programları ya erteleniyor ya da iptal ediliyor. Eğer petrol üretiminde artış olmazsa ve talep de büyümeye devam ederse petrol fiyatları bugünkü 100 dolarlık seviyelerinin de üzerine çıkabilir” diye konuştu.
IICEC Enerji Forumu kapsamında Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ile bir basın toplantısı düzenleyen Fatih Birol, petrol fiyatları üzerinde eksik üretim ve yüksek talep baskısının sürdüğünü, nükleer enerji programlarının revize edildiğini vurgulayarak, “Şu anda petrol fiyatlarının hem cari açığa hem de enflasyona baskı yapması konusunda çok önemli riskler var” dedi.
Libya’nın yaşanan son olaylar öncesinde günlük 1.6 milyon varil petrol üretirken, şimdi bu ülkenin piyasalardan tamamıyla çekildiğine işaret eden Birol, “Libya’nın ürettiği petrolün cinsi kaliteli. Bunun piyasadan çekilmesi büyük etki yarattı” diye konuştu. Şu anda piyasalarda talep artışının devam ettiğini, ancak üretimdeki artışın yeteri kadar hızlı olmadığını söyleyen Birol, bunun petrol fiyatlarının 100 liranın üzerinde seyretmesine neden olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Ocak ayının başında yüksek petrol fiyatları dünya ekonomisinin toparlanmasına engel teşkil edebilir diye konuşmuştuk. Şu anda bu tamamen gerçekleşiyor. ABD ekonomisi ciddi etkileniyor. ABD ekonomisinin GSMH büyümesi beklentilerin son derece altında. Bu, hepimiz için son derece kaygı verici. ABD ekonomisinde sallanma olursa bunun dünyanın geri kalanı için ne demek olduğunu 2008’de kavradık. Çin’de büyüme rakamlarında zayıflama olabilir, oradaki enflasyon baskısını artırabilir. Petrol fiyatları bu seviyede kalırsa dünya ekonomisi için riskli bir durum ortaya çıkabilir.”
Dünya petrol üretimindeki büyümenin yüzde 90’a yakınının Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelmesinin beklendiğini ancak, bu üretim artışını sağlamak için bu bölgelere yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Birol, “Şu andaki jeopolitik durum içerisinde aranan yatırımların o bölgeye gideceğinden son derece şüpheliyim. Yatırımcılar risklerin çok yüksek olduğunu düşünebilirler. Bu, dünya petrol piyasalarının önümüzdeki 2-3 yıl içinde şimdikinden bile daha zor koşullarla karşılaşmasını getirebilir” dedi.
İlginizi çekebilir... Yenilenebilir Enerji Kullanımı Tüm Dünyada Yaygınlaştırılmalıİstanbul Atlas Üniversitesi'nin Vadi Kampüsü'nde 19-21 Aralık tarihleri arasında OntarioTech Üniversitesi ve Ulusal Hidrojen Enerji Derneği (W... Club TotalEnergies'ten 240 TL Bankkart Lira Hediye FırsatıClub TotalEnergies ailesinin üyeleri, Bankkart ile farklı günlerde ve tek seferde yapacakları 800 TL ve üzeri dördüncü akaryakıt ya da otogaz alışveri... Dicle Elektrik, Günde 1000 Hanelik Kaçak Elektrik Kullanan Fabrika Tespit EttiDicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 6 ilde sürdürülebilir ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunma misyonuyla çalışmalarını... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.