Siemens, Kojenerasyon Sistemlerinde Yenilikçi Çözümleriyle Farklılaşıyor
Günümüzde enerji verimliliği denince akla gelen pek çok yöntem bulunuyor. Yaşamın sürdüğü her ortamda farklı tekniklerden bahsetmek mümkün. Ancak, enerji verimliliğinin asıl uygulanması gereken yerlerin başında sanayi kuruluşları ve bu kuruluşlarda kullanılan cihaz ve ekipmanlar geliyor. Verimlilik ana tema olduğunda ise aktif kullanılan bir yöntem olan kojenerasyon kavramı öne çıkıyor.
Temel olarak kojenerasyon sistemleri elektrik ve ısı enerjisinin aynı sistemden beraberce üretilmesi olarak tanımlanabilir. Elektrik enerjisinin yanı sıra, proses buharı ile birlikte ya da ayrı olarak ısıtma buharı üretimi yaparak, kullanılan yakıttan yüksek çevrim verimi elde etmeyi sağlayan sistemlerdir. Kojenerasyon sistemlerinde benzer alternatiflere oranla daha yüksek verim elde edilebilir. Örneğin yalnızca gaz türbini ya da motorun kullanıldığı sistemlerde verim %30 – 40’lar seviyesinde bulunurken, enerjinin kojenerasyon sisteminde dönüşümü sırasında atılan ısı enerjisinin de kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesi sayesinde verimi %70 ila 90’lara kadar yükseltmek mümkün olabiliyor.
Enerji verimliliği adeta ucu bucağı bulunmayan bir konu. Konuya sanayi tesisleri açısından baktığımızda neler söylenebilir?
İster sanayi tesisi olsun isterse farklı bir işletme, dünyadaki kaynakların durumu incelendiğinde enerji verimliliği bir projede üzerinde en fazla durulması gereken, öncelikli ele alınacak konulardan biri. Gerek danışmanlık verdiğimiz şirketler gerekse genel sektör analizlerinde ortaya çıkan durum, bu alanda gidilecek önemli bir yol olduğunu gösteriyor.
Konuya büyük resim açısından baktığımızda ise, enerjiyle eş tanımlı olarak sınıflandırabileceğimiz petrol ve gaz sektöründeki şirketlerden bahsetmek gerekiyor. Ülkemizde Tüpraş ve Petkim’in öncülüğünü yaptığı bu sektörde Siemens olarak enerji verimliliği anlamında pek çok çalışma gerçekleştirdik. Hem bu iki şirket hem de farklı sektörlerden müşterilerimiz için kojenerasyon çözümlerini hayata geçirdik.
Siemens ve kojenerasyon hangi başlıklar altında bir araya geliyor?
Entegre enerji şirketi olarak, gerek küresel gerekse ülkemiz içinde pek çok projeye imza attık. Siemens içinde farklı birimlerimiz, kojenerasyon tesislerinin anahtar teslim kurulumundan işletim ve bakımına, modernizasyonu ve yeni teknolojilerin uyarlanmasına kadar her alanda o müşterimize özel çözümler geliştirebiliyor. Yani uzmanlık alanlarımız arasında yalnızca mevcut tesislerde kullanılacak cihazların temini değil, bu cihazların bakım ve onarımı da bulunuyor. Bu alanda küresel ölçekte sahip olduğumuz teknolojiyi, Siemens olarak, tüm basit ve kombine çevrim santralleri için sunduğumuz komple hizmet olanaklarını kojenerasyon santralleri için de sunmaktayız.
Petrol ve gaz sektörüne yönelik çözümlerimiz elbette kojenerasyon ile sınırlı değil. Saha mühendisliği, kontrollük ve uzmanlık hizmetleri, gaz türbini uzmanlık hizmetleri, jeneratör uzmanlık hizmetleri ile anahtar teslimi bakım denetimlerinden oluşan zengin bir portföye sahibiz.
Siemens içinde konuyla ilgili bir başka birimimiz ise Endüstriyel Santrallar Bölümü’müz. Bu bölüm kapsamında sunduğumuz hizmetler arasında kojenerasyon dahil olmak üzere kombine çevrim, çöp ve/veya atık yakmalı santrallar ve konvansiyonel santraller) anahtar teslimi veya ekipman bazında satışı, kurulması, devreye alınması ve satış sonrası desteğin sağlanması yer alıyor.
Siemens olarak ayrıca büyük ölçekli enerji yatırımlarına ek destekler de sağlıyoruz. Siemens Bankası, Siemens Leasing, EximBank desteği, Uluslararası Finans Kuruluşu, yerel ve ticari bankalar, İşletmeye Ortaklık (SPV) ve özel risk sigortası gibi yollarla müşterilerine özel finans destekleri sunuyoruz.
Sayıların dilinden konuştuğumuzda Siemens’le ilgili hangi değerlerden bahsedebilirsiniz?
Sunduğumuz yüksek teknoloji ve yenilikçi çözümlerle bugüne kadar dünya çapında 5 binin üzerinde, toplam gücü 83.000 MW’ı bulan endüstri tipi türbin sevkettik. Türkiye genelindeki rakamlara baktığımızda ise, Siemens AG’nin desteği ile 1933 yılından bu yana 100’ün üzerinde buhar turbogeneratör grubu kurulduğu görülmekte. Bu rakamlara bakıldığında, ülkemizde enerji ve endüstri çözümleri alanında ülke ekonomisi için sağladığımız katma değerin büyüklüğü daha net olarak görülebiliyor.
İlginizi çekebilir... İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: 'Yalıtım Kendini Geri Ödeyen Bir Sistemdir'Sürdürülebilir bir gelecek için yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğini ifade eden
İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, yalıtımın kendini ge... 'Elektrostatik Filtreler Toz Emisyonunun Tamamına Yakınını Temizliyor'2019 yılında Türk, Alman ve Danimarka ortaklığında kurulan INKWER firmasının Genel Müdürü Murat Erdem dergimizin sorularını yanıtladı. Erdem, elektros... ZeroBuild Summit'23 Direktörü Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz: "Sıfır Enerji Bina'lara Dönüşümü Konu Alacağız"Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit'23'te; Sıfır Enerji Binalar'a dair tüm bileşenl... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.