ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı: 'YEKA Yarışmaları Geciktikçe Sektör Önünü Göremiyor'
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın birlikteliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen BEST For Energy Zirvesi; temiz enerji sektörünün paydaşı olan kamu, özel sektör ve akademi dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi.
AB Türkiye Delegasyonu ve İtalya Ulusal Enerji Kümesi üst yöneticilerinin de katıldığı zirve kapsamında düzenlenen “Rüzgâr Enerjisi Tedarik Zincirinde Küresel Zorluklar” oturumu dinleyicilerin yoğun ilgisi ile karşılandı.
YEKA-4’ün 2025’e girmeden tamamlanmasının önemine dikkat çeken ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Kalaycı, “Yerli ya da yabancı sermayeli olsun yatırımcıyı ülkemize çekmek zor, kaçırmak ise bir o kadar kolaydır. General Electric bünyesinde Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan LM Wind Power rüzgâr türbin kanadı fabrikasının Mart ayında kapanması, sektörümüzde büyük moral bozukluğu yarattı. Ana ve yan sanayide faaliyet gösteren diğer firmalarımızın küçülme döneminde olduğunu gözlemlemekteyiz.” dedi.
Türkiye’ye özgü değişkenlerin, sektörün gelişim sürecinde belirleyici olduğuna işaret eden Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle kanat üreticilerimizin, pazarda yaşanan daralmanın dışında yaşadıkları diğer önemli sorun işgücü olmak üzere işletme maliyetleri üzerindeki yüklerdir. Bu üretim büyük oranda el ve beden işçiliğine dayalı ve kıdemli bir mavi yakalı işçi, birkaç yıllık mühendisten daha fazla ücret alıyor. 2024 içinde duyurusu yapılacak YEKA 4 ihalesini elbette tüm sektör heyecanla ve mutlulukla bekliyor. Ancak bu ihaleyi 2023’te yapabilmiş olsaydık, bugün aksam üreticileri önlerini çok daha iyi görebilir, kapanma ya da küçülme kararlarını erteleyebilirlerdi. YEKA-5, YEKA-6 gibi sıradaki ihale takvimlerinin açıklanmasının, gerek yatırımcı gerekse ekipman üreticilerinin önlerini görmeleri açısından çok yararlı olacağını düşünüyoruz. YEKA-4 projesinin, büyük kapasiteli ancak bölünmüş projeler olması durumunda farklı ölçekteki birçok firma ilgi gösterecek. YEKA ile ilgili detayların bilinmesi üreticilerin planlama yapmalarına olanak sağlayacak. Zira YEKA ihalelerinin en büyük ve önemli kısmı yerlilik başlığında düğümleniyor. Kanat, kule, jeneratör veya güneş paneli gibi kısımları yerli üretmek için önümüzdeki yıllarda Türkiye'de ne kadar kapasite devreye gireceğini görmek ve ona göre yatırım yapmak ve üretim zincirini şekillendirmek gerekiyor. YEKA yarışmalarında yaşanan gecikmeler, yüksek enflasyon ve finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar bu kritik endüstride genel bir durgunluk yaşandığını gösteriyor.” İlginizi çekebilir... Yenilenebilir Enerji Kullanımı Tüm Dünyada Yaygınlaştırılmalıİstanbul Atlas Üniversitesi'nin Vadi Kampüsü'nde 19-21 Aralık tarihleri arasında OntarioTech Üniversitesi ve Ulusal Hidrojen Enerji Derneği (W... Club TotalEnergies'ten 240 TL Bankkart Lira Hediye FırsatıClub TotalEnergies ailesinin üyeleri, Bankkart ile farklı günlerde ve tek seferde yapacakları 800 TL ve üzeri dördüncü akaryakıt ya da otogaz alışveri... Dicle Elektrik, Günde 1000 Hanelik Kaçak Elektrik Kullanan Fabrika Tespit EttiDicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 6 ilde sürdürülebilir ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti sunma misyonuyla çalışmalarını... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.