
Güneşten Elektrik Üretmek için Balkonu Kırdım![]()
Kerem Çilli GüneÅŸ enerjisini geniÅŸ kitlelere yaymak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Balkonumuzu kırarak küpeÅŸte vazifesinin yanı sıra, elektrik üretmek için güneÅŸ panelleri yerleÅŸtirdik. Devir verimlilik devri. Sadece enerjide verimlilik olarak düÅŸünmemek gerekir. Bir malzemeye birden fazla görev üstlendirmek de verimliliktir. Elektrik üretmek için balkonu kırdım; çünkü güneÅŸ enerjisi konusu küçük sığ bir alanda deÄŸil hayatın bir çok noktasında olabilir fikrini anlatmaya çalışıyoruz.
Burada bence eksik olan nokta; konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmamamızdır. Bir mimar düÅŸünelim veya müteahhit ya da ev yaptırmak isteyen birini düÅŸünelim. GüneÅŸ enerjisi hakkında yeterli bilgi sahibi olsalar, uygulamada güneÅŸ enerjisi kullanmanın çok da zor olmadığını görecekler. Bizim bu videoyu yapma amacımız bir farkındalık oluÅŸturmaktır. Balkonu kırmadan dışarıya iki tane solar panel koymak bizim için çok daha az zahmetli olurdu. Bu konu önemli, bu konu kritik, bu konu çevreci, bu konu geleceÄŸin ta kendisidir...
Balkonda bedava elektrik üretmek Projemizde iki adet GTC marka 310Wp çift yüzlü (bifacial) güneÅŸ paneli kullandık. GüneÅŸ panellerinin çift yüzlü olması ayrı bir avantajdır.Yansıyan ışınım ile de üretime katkı sunmaktadır. SabitlediÄŸimiz iki adet panelden elde ettiÄŸimiz enerjiyi mikro inverter ile 220V AC (prizlerimizin içerisinde olan) üretip direkt olarak kullanabiliriz. Veya akülü bir sisteminiz olacaksa aküleri doldurmak ve yine 220 V üretip evinizin içerisindeki yükleri besleyebilirsiniz.
balkonda güneÅŸ panellerinden elde ettiÄŸimiz üretim verileri kWh olarak
Balkonda ne kadar elektrik üretilebilir? Temmuz ayının bir çok gününde fırsat buldukça yaptığım deneylerde 1,5kWh – 2kWh seviyelerinde elektrik üretebildik. Åžunu da belirtmek gerekiyor tabii ki panellerimizi tam olarak güney yönüne bakmıyor, telefon teli ve elektrik telinden kaynaklı gölgelenmeler oluyor ve yandaki binadan dolayı güneÅŸ ışınlarını sabahın ilk saatlerinde tam alamıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara raÄŸmen üretim yaptığımızı belirtmek isterim.
Balkonda elektrik üretimi aÅŸamaları Basit bir iÅŸ gibi görünse de bir çok farklı ustanın gelmesi gereken bir iÅŸ olduÄŸunu söylemeliyim. Birden fazla usta demek, fazla organizasyon, ertelemeler, yarın gelirimler vs. barındırdığı için mental olarak biraz zorlandım. Balkonda elektrik üretimi aÅŸamaları duvarların kırılması,metal çerçeve yapımı, sıva ile kapatma, alüminyum çerçeve ile güneÅŸ panellerinin sabitlenmesi olarak özetleyebilirim. Belki de en kolay aÅŸama duvarları kırmak oldu. Arkadaşım ile birlikte hızlıca üstesinden geldik. Sıcaklar iÅŸimizi zorlaÅŸtırsa da sonuca ulaÅŸtık.
Metal çerçeve yapımı Yapılan metal çerçevenin üstünü beyaz çimento ile kapladık. Elimizdeki panelin ölçüsüne göre balkonumuza ÅŸekil verdik. Alüminyum profil ile sabitleme GTC cam cam çift yüzlü güneÅŸ panellerinin özel tutacakları (klemp) var ve onları alüminyum profile güzel bir ÅŸekilde sabitlememiz gerekiyordu. Aynı zamanda her paneli yere üç farklı noktadan sabitledik. Mikro inverter ile elektrik üretimi Kullanımı pratik olduÄŸundan mikro inverter ile iki panelden gelen gücü ayrı ayrı maksimum olacak ÅŸekilde toplayabildik. GTC güneÅŸ panelleri farklı yönlere baktığı için ikisinden günün her anı maksimum enerji alabilmek mümkündür. Yönler farklı olduÄŸunda panelleri birbirine baÄŸlamamak önemli bir detay.. Neden balkonu kırarak panel koyduk Elektrik üretmek için balkonu kırdım. Aslında balkonumuzu hiç kırmadan, var olan haliyle dışarıdan iki tane güneÅŸ paneli de kolayca eklenebilirdi. Ama bizim amacımız binalarda enerji üretimi konusunun sadece çatılarda olmadığına dikkat çekmektir. Binanın kendisi de enerji üretebiliyor. Aslında bir malzemenin birden fazla görev üstlenmesi kritik nokta.Öte yandan Balkon bir örnek sadece, bina dış cephesi, çerçeve, perde, yer döÅŸeme, araç park üstü vb. bir çok noktada güneÅŸ enerjisi kullanılabilir.
Solar Panel teknik özellikleri
Standart panel yerine, GTC firmasının ürettiÄŸi cam cam çift yüzeyli (bifacial) güneÅŸ paneli ile uygulamayı gerçekleÅŸtirdik. Benzer ÅŸekilde dar alanda olabildiÄŸince fazla güç elde etmek istendiÄŸinde çift yüzlü paneller tercihler arasında olmalıdır. Transparan oranı arttırılabilir Video içerisinde de dikkat çekmeye çalıştım(gece görüntüsü). Çünkü güneÅŸ paneli hücreler arası boÅŸluklar isteÄŸe göre tasarlanabiliyor.Bir baÅŸka deyiÅŸle ben karşıyı daha fazla görmek istiyorum diyebilirsiniz. Tabii ki bu durumda daha az hücre olacağından üretim kapasitesi aÅŸağı düÅŸecektir. Bununla birlikte balkonda otururken dışarıyı daha fazla görme ÅŸansınız olacak.
Cam kalınlığı arttırılabilir Standart panel cam kalınlıkları 3mm civarında olabiliyor. Kullanım alanlarına göre örneÄŸin bina dış cephe kaplaması olarak 10mm kalınlıkta olabiliyor. Bu konunun yaygınlaÅŸması ile bu tarz ürünleri daha çok görmeye baÅŸlayacağız.Zaten amacımız mimarlar, mühendisler, müteahhitler, yatırımcılar konuyla ilgili olan herkesin, farklı tasarımlar yapılabileceÄŸini ve hemen ve çok mümkün olduÄŸunu anlatmaktır.
Özetlemek gerekirse Uzun süredir bizi uÄŸraÅŸtıran ve yorucu bir hal alan bu uygulamayı bitirmenin verdiÄŸi mutluluk ile bu yazımı sonlandırıyorum.Ayrıca mimarlar, mühendisler, müteahhitler için özel video içerikleri hatta canlı yayınlar yapmayı planlıyorum. GüneÅŸ enerjisinin tabana yayılması sizlerle daha hızlı olacaktır. Bu içeriÄŸe eklenmiÅŸ dosyalar: İlginizi çekebilir... Daikin Isı Pompaları, Enerji Tasarrufu ve Konforu Bir Arada SunuyorDaikin, kış aylarının soÄŸuk günlerinde hem enerji tasarrufu saÄŸlamak hem de kesintisiz konforu yakalamak isteyenler için ısı pompalarıyla çevreci ve y... Güvenli Olmayan Li-ion Pilleri Hızlıca Tespit EdinBrady Corporation, depolamadaki güvenli olmayan Li-ion pilleri hızlı bir ÅŸekilde algılamaya yönelik yeni ve daha uygun maliyetli bir çözüm sunuyor. Sa... Vertiv, Lityum Akü Kabinlerini TanıttıTeknolojinin hızla geliÅŸmesiyle birlikte, veri merkezi tesislerinin iÅŸlem gücü ihtiyaçlarını karşılayacak yüksek yoÄŸunluklu biliÅŸimi destekleyen siste... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.