E-Dergi Oku 
KARYER GROUP
200x200 piksel Reklam Alanı

Yazın Harcanan Enerji Kış Aylarından Çok Daha Fazla

Yazın Harcanan Enerji Kış Aylarından Çok Daha Fazla

29 Haziran 2021 | ENERJİ VERİMLİLİĞİ3.797 kez okundu

Türkiye’de enerji verimliliÄŸi ve tasarrufu konularında farkındalık oluÅŸturmak amacıyla kurulan Verimder Türkiye çapında düzenlediÄŸi buluÅŸmaların ikinci ayağında Adana’daydı. VERÄ°MDER Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Adana Yapı Müteahhitleri DerneÄŸi (AYAMDER) iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuÅŸmada, ülke çapında enerji verimliliÄŸi konusunda farkındalık oluÅŸturmaya çalıştıklarını söyledi.

Farkındalık oluÅŸturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran Alkin, “50 milyar dolar civarında bir enerji ithalatımız var. Bunun 17,5 milyar doları doÄŸrudan doÄŸruya binaların ısıtılması ve soÄŸutulmasına gidiyor. Bu rakamın yarıya indirilmesi lazım ki cari açığımızda bir daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın ve aynı zamanda vatandaşın cebine de bir ÅŸeyler girsin” diye konuÅŸtu.Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düÅŸeceÄŸini belirterek, bunun döviz kurları üzerindeki baskıya azaltacağını, enflasyon ve faiz oranlarında iyileÅŸmelere kadar bir fayda ortamı yaratacağını kaydetti. Büyümenin gerçek kaynağının kiÅŸisel tasarruflar olduÄŸunu ifade eden Alkin, bu tasarrufun da enerji verimliliÄŸi yoluyla artırılabileceÄŸini söyledi.

Karalar: 40 milyar dolar ülkenin kasasında kalabilir

BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Zeydan Karalar, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin en çok ‘üretime, istihdama, ihracata, dolara ve ithalatı azaltmaya’ ihtiyacı olduÄŸunu belirterek, “Bu ülke 1970’lerden beri dolar krizine girer, çıkar ama doların daha fazla olması, daha az ithalat olması noktasında siyasetçiler ne yazık ki ciddi bir önlem almaz. Sadece enerji verimliliÄŸi konusuna 30 – 40 milyar dolar yatırıldığında, dört-beÅŸ sene sonra yüzde 40-50’ye varan bir enerji tasarrufu saÄŸlanabiliyor. Bu, dört senede verdiÄŸiniz parayı amorti edeceksiniz anlamına gelir, bu paranın Türkiye’nin kasasında kalması demektir” dedi.

Prof.Dr.Alkin: Enerjiyi verimli kullanarak, cari açığı azaltabiliriz

Yapılarda Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi (VERÄ°MDER) Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye’nin büyürken cari açık veren bir ekonomik yapısı olduÄŸunu, bu ortamda cari açığı azaltmanın yollarından birinin de ‘enerji verimliliÄŸinden’ geçtiÄŸini söyledi. Prof. Dr. Alkin, Türkiye’nin 50 milyar dolarlık enerji ithalatının, 22.5 milyar dolarlık kısmının binalarda tüketildiÄŸine dikkat çekti.

Yapılarda Enerji VerimliliÄŸi DerneÄŸi’nin (VERÄ°MDER), Adana Yapı Müteahhitleri DerneÄŸi (AYAMDER) ve Dünya Gazetesi’nin katkılarıyla düzenlediÄŸi; iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, enerji verimliliÄŸi ve enerji tasarrufu konulu ‘Anadolu BuluÅŸmaları’nın Adana toplantısı yapıldı. Sheraton Oteli’ndeki toplantıya Adana BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Zeydan Karalar, VERÄ°MDER Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Emre Alkin, VERÄ°MDER Dernek BaÅŸkanı ÇaÄŸdaÅŸ Korkmaz, AYAMDER BaÅŸkanı Nadir Vurankaya, BaÅŸkan Yardımcısı Tamer Gülcan, AYAMDER’in Kurucu BaÅŸkanı Mustafa VursavuÅŸ, Çukurova Genç Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (ÇUGÄ°AD) BaÅŸkanı Ömer Faruk Sakarya, inÅŸaat sektöründen müteahhitler ve davetliler katıldı.

Prof. Dr. Alkin: Enerji verimliliÄŸini maksimum seviyeye çıkarmalıyız

Prof. Dr. Emre Alkin, konuÅŸmasında ülke ithalatının yüzde 85’ten fazlasının hammadde, ara malı, yatırım malı olduÄŸunu, bunun 50 milyar dolarını enerjinin oluÅŸturduÄŸunu dile getirerek, ÅŸunları kaydetti: “Türkiye büyürken cari açık vermek gibi bir yapısallığın içerisinde. Bunu nasıl çözeriz? Üç tane çok önemli hamle var; birincisi, takriben 120 milyar dolar civarında ara malı ithal ediyoruz, bunun yarısını Türkiye’de üretebiliriz, niye üretmiyoruz bilmiyorum ama üretebileceÄŸimizi biliyorum. Ä°kincisi; ihracat, turizm gibi döviz kazandıran faaliyetlerin önünü açarız. Üçüncüsü; enerji ile alakalı verimliliÄŸi maksimum seviyeye çıkarırız. Dolayısıyla Rusya, Ä°ran gibi doÄŸalgaz ithal etmek mecburiyetinde olduÄŸumuz ülkelere karşı dış politikamızı daha dengeli hale getiririz.”

Türkiye’nin 50 milyar dolarlık enerji ithalatının 22.5 milyar dolarlık kısmının binalarda tüketildiÄŸini ve bunun enerjiye ayrılan bölümünün yüzde 80 olduÄŸunu aktaran Alkin, ÅŸöyle devam etti: “Yani bina içerisinde kullandığımız enerjinin yüzde 80’i ısıtma ya da soÄŸutmaya gidiyor. Ä°klimlendirme, yani soÄŸutma için harcadığımız enerji, ısıtma için harcadığımız enerjinin iki katı. Meselemiz pandemiden önce gezdiÄŸimiz 17 ilde anlattığımız gibi, sadece ısıtma deÄŸil. ÖÄŸrendik ki sadece camları ve duvarları ısıtabiliyormuÅŸuz, evi ısıtamıyormuÅŸuz. Ä°klimlendirmede de yine duvarları ve camları soÄŸutuyormuÅŸuz, içeriyi deÄŸil.”

Avrupa BirliÄŸi’nin uygulama baÅŸladığı YeÅŸil Mutabakat’ın enerji verimliliÄŸi ile boyutlarına dikkat çeken Alkin, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı: “Bizim Avrupa BirliÄŸi’ne ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 51’i. Avrupalılar artık; ‘ben sıfır karbon ayak izi istiyorum , öyle bir enerji harcayın ki hiç karbon salınımı olmasın, enerjiyi verimli kullanın, sizin binalarınızdan enerji tüketiminize kadar sizi araÅŸtıracağım, bununla ilgili kabul edilmiÅŸ belge isteyeceÄŸim, buna göre sizin bize yaptığınız ihracata vergi koyup koymayacağıma karar vereceÄŸim’ diyor. Ülke olarak 200 milyar dolar ihracatı inÅŸallah aÅŸacağız, bunun 100 milyar doları, eÄŸer iÅŸimizi doÄŸru yaparsak garanti, yapamazsak risk altında.”

Hedeflerinin daha az enerji tüketerek aynı randımanı hatta daha fazlasını saÄŸlayabilmek olduÄŸunu söyleyen Alkin, enerji verimliliÄŸi ile ekonominin yüksek enflasyon ve faiz gibi kronik sorunları arasındaki baÄŸlantıyı ÅŸöyle açıkladı: “Enerjiyi verimli kullanamamaktan dolayı cari açığımızı kapatamıyoruz, cari açığımızı kapatamadığımız için döviz kurları hep sıcak kalıyor, döviz kurları sıcak olduÄŸu için enflasyon yüksek, enflasyon yüksek olduÄŸu için faizler yüksek. Evvelki sorunlarla baÅŸa çıkmakta zorluk çektiÄŸimiz için, sonucu deÄŸiÅŸtirmeye, faizleri düÅŸürmeye çalışıyoruz. Ben de yüksek olduÄŸunu kabul ediyorum. Ama bence çok zorlu bir iÅŸi, en baÅŸta yapmamız, yani meselenin sebebi ile uÄŸraÅŸmamız lazım. Sonucuyla uÄŸraÅŸtığımız zaman, sonuç deÄŸiÅŸmiyor.”

Vurankaya: Enerjide verimlilik çalışmalarını destekliyoruz

AYAMDER BaÅŸkanı Nadir Vurankaya da her geçen gün artan enerji ihtiyacına karşın, dünyada azalmaya baÅŸlayan doÄŸal kaynakları verimli kullanabilmek için enerji tasarrufu yapmanın önemine dikkat çekti. Vurankaya, “Bölgelere göre ısı yatılımı ile enerji tasarruf seviyelerinin deÄŸiÅŸiklik gösterdiÄŸini düÅŸünürsek, bizim bölgemizde de ciddi ısı yatılımı yapmak zorunluluÄŸunun ortaya çıktığını görebiliriz. AYAMDER olarak enerji verimliliÄŸini çok önemsiyoruz ve bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Gülcan: Adana’da soÄŸutma uygulamaları daha pahalı

AYAMDER BaÅŸkan Yardımcısı Tamer Gülcan ise ülke olarak bu coÄŸrafyada, enerjide dışa bağımlı olduÄŸumuz bir dönemde tasarruf tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmak gerektiÄŸini bildirdi. Enerji verimliliÄŸinin inÅŸaat sektöründeki yalıtım uygulamalarının önemini gösterdiÄŸini anlatan Gülcan, “Yalıtım dendiÄŸi zaman Ä°ç Anadolu bölgesinde soÄŸuk havadan korunmak anlaşılır ancak bizim ÅŸehrimiz Adana’da yazları çok sıcak olduÄŸu için, içeride soÄŸutma yöntemleri çok daha pahalıdır. Enerji tasarrufunu saÄŸlayabilmek adına VERÄ°MDER’in çalışmalarını Adana müteahhitleri olarak destekliyoruz” diye konuÅŸtu.

Korkmaz: Konutlarda kullanılan enerji, sanayide kullanılanı geçti

VERÄ°MDER Dernek BaÅŸkanı ÇaÄŸdaÅŸ Korkmaz da enerji verimliliÄŸi ve tasarrufu konusundaki farkındalığı artırmaya çalıştıklarını söyledi. Korkmaz, 2018’den bu yana konut tipi yapılarda kullanılan enerjinin, sanayide kullanılan enerjiyi geçtiÄŸini ifade ederek, “Artık konutlarımızda, sanayi yapılarımıza göre daha fazla enerji harcıyoruz. Son 10 yılda ülkemizin tükettiÄŸi enerji yüzde 40 oranında arttı. Enerji verimliliÄŸi ve tasarrufu konusunda Avrupa’da belirli dönemlerde belirli hedefler konuluyor ve bunlara ulaşılması için gerekli düzenlemeler yapılıyor, bizde de benzer bir yöntem izlenmeli ve bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz” ifadesini kullandı.

Korkmaz: Yazın Harcanan Enerji Çok Daha Fazla

“Ilıman iklimlerde ısı yalıtımına ihtiyaç yoktur” algısının doÄŸru olmadığına vurgu yapan Korkmaz “Isı yalıtımı sadece soÄŸuÄŸa karşı deÄŸil, sıcaktan korunmak için de önemlidir. Unutmamalı ki yazın serinleme maliyeti, kışın ısınma maliyetinden çok daha fazladır” diye konuÅŸtu.Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın üç derecenin üzerinde olmaması gerektiÄŸini yoksa binalarda ısı kayıpları oluÅŸabileceÄŸini söyleyen Korkmaz, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Bir enerji türü olan ısı, doÄŸa kanunları gereÄŸi her zaman sıcak ortamdan soÄŸuk ortama doÄŸru transfer olur. Yalıtımsız binalarda, dışarıdaki ısı bina içine hareket ederek ortamı ısıtır. Bu kapsamda, binalardaki ısı yalıtımı özellikle sıcak iklimlerde dışarıdaki sıcak havanın bina içerisine giriÅŸini engeller ve bu sayede soÄŸutma enerjisinde tasarrufu saÄŸlanır.”
 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Endüstriyel Tesislerde Tüketilen Enerjinin Yüzde 20 ila 60'ı Pompalardan Kaynaklanıyor

Pompalar, birçok endüstriyel tesisin omurgasını oluşturuyor. Çünkü pompalar olmadan endüstriyel tesislerdeki milyonlarca galon suyu, ham petrolü veya ...
24 Aralık 2024

Daikin Türkiye, Avrupa'nın Fancoil Üretim Merkezi Haline Geldi

Daikin, Türkiye'de sürdürülebilir üretim anlayışını Sakarya Hendek'teki üretim tesisiyle güçlendirmeye devam ediyor....
16 Aralık 2024

Daikin Isı Pompaları ile Uzun Yıllar Tasarruf Sunuluyor

Isı pompaları hem tüm dünyada erişimi giderek zorlaşan ve daha yüksek fiyatlı hale gelen doğalgaza alternatif olması; hem de çevre dostu özelliği nede...
20 Eylül 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.