Yeni Yılda da Enerjiniz Eksik Olmasın
Enerji sektörü küresel ölçekte hızlı değişim yaşayan bir sektör. Gelişen teknolojiler ülkelerin enerji politikalarının yeniden şekillenmesini sağlıyor. Örneğin, ABD enerji ithalatçısı olan bir ülke konumundayken kaya gazı ve kaya petrolü teknolojilerinin gelişmesiyle enerjiyi ihraç eden bir ülke konumuna ulaşmış durumda. Benzer bir değişim yenilenebilir enerji kaynaklarında da yaşanıyor. Yenilenebilir enerjilere yönelimin dünya çapında etkin olması sadece çevreyle daha barışık bir yapıda olmasından kaynaklanmıyor. Bu teknolojilerin çok daha ekonomik olması, yatırımların bu alana kaymasının ana nedeni durumunda. Uzun yıllar fosil yakıt üretiminde bulunan şirketlerin, kendi bünyelerinde yenilenebilir enerji şirketleri oluşturmaları, gelecekte ekonominin bu alanlara doğru evrileceğinin önemli bir göstergesi. Bu nedenle Türkiye, yenilenebilir enerjilerden en iyi şekilde yararlanmak ve bu teknolojilerin ülkemize kazandırılmasını sağlamak adına önemli adımlar attı. YEKA ihaleleri bu adımların en önemlisi durumunda. Güneş ve rüzgar enerjisinde gerçekleştirilen ihaleler, düşük fiyatlı olmasının yanı sıra yeni teknolojilerin de ülkemizde gelişmesine katkı sağlayacağından büyük önem arz ediyor. Dergimizin bu sayısında rüzgar enerjisinde yapılacak ikinci YEKA ihalesinin detaylarını bulabilirsiniz. İhaleyle ilgili dergimize açıklamalarda bulunan TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ataseven’in görüşlerini de ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde biyogaz da önemli bir yere sahip. Özellikle Türkiye gibi tarıma elverişli bir konumda olan ülkede, biyogaz tesislerinin yaygınlaşması elektrik üretiminin yanı sıra hayvan yetiştiriciliğine ve tarıma önemli katkılar sağlayacaktır. Prof. Dr. Cevdet Bozkuş tarafından kaleme alınan “Kars için Biyogaz Sistemlerinin Önemi” isimli makale Türkiye’deki biyogaz potansiyelinin yanında AB’nin bu alandaki mevcut durumunu da ortaya koyuyor. Bu makalede yer alan bilgilerin de dikkat çekeceği kanaatindeyim. Çevresel olduğu kadar ekonomik anlamda da önemli olan bir diğer konu da atık yönetimi. AB atık hammadde, geri dönüşüm, ikincil ürün ve yakıt üretiminde önemli miktarda gelir elde ederken, Türkiye atıkların bertarafı için yüksek miktarda harcama yapıyor. Bu alandaki politikaları ve mevzuatı görece geç oluşturmamız, böyle bir tablonun ortaya çıkmasının ana nedeni olduğunu söyleyebiliriz. IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl ile gerçekleştirdiğimiz röportajda atık yönetimiyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yeni yılın bolluk ve bereket getirmesini, enerjinizin artarak devamını temenni ediyorum.
En derin saygılarımla, İlginizi çekebilir... PV Panel Tedarik Zincirinde Arayışlar ve Üretiminin YerelleşmesiUluslararası Enerji Ajansı'nın Solar PV Küresel Tedarik Zincirlerine ilişkin IEA Özel Raporu PV panel üretiminin ağırlıklı olarak Çin'de yapıl... Temiz Enerji...Çevre sayfamızın düzenli yazarı Taksim Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Genel Müdürü Global Raporlama Uzmanı Dilek Aşan bu sayımızdaki yazısını 'Temi... TÜSİAD'da Yeni Dönem...Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği TÜSİAD'ın 52. Olağan Genel Kurulunda Orhan Turan Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.