Boğaziçi Üniversitesi'nden Binaların Enerji Verimliliği için Kapsamlı Araştırma
BoÄŸaziçi Üniversitesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon yürütücülüÄŸünde sürdürülen ‘’Prototip Bir Binanın Türkiye’nin Tüm Åžehirlerine Yönelik Optimum Yalıtım Kalınlığının Stokastik Bir Yaklaşımla Belirlenmesi’’ baÅŸlıklı BAP projesi ile ülkemizdeki 81 kentte binalar için gerekli optimum yalıtım kalınlığı analiz edilerek enerji tasarrufunu ve enerji verimliliÄŸini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor. 1960’lardan bu yana dünya genelinde enerji tüketimi büyük artış gösteriyor. ABD ve Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ı binalardan geliyor. Binalardaki enerji tüketimi küresel çapta sera gazı salınımının ise yüzde 10’unu oluÅŸturuyor. Ülkemizde enerji kullanım miktarı dünya ile paralel olarak yıllar içerisinde düzenli bir artış sergilemekte. Türkiye, OECD ülkeleri arasında yıllık enerji tüketimi artışında ilk sırada ve önümüzdeki 10 sene içerisinde yüzde 50 artış bekleniyor. BoÄŸaziçi Üniversitesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon yürütücülüÄŸünde devam etmekte olan ve BoÄŸaziçi Üniversitesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü 2011 yılını mezunu, halen Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi Bölümü’nde Dr. ÖÄŸretim Üyesi olarak görev yapan Sedat Semih ÇaÄŸlayan’ın da katkı sunduÄŸu araÅŸtırmada ülkemizdeki 81 kentte binalar için gerekli optimum yalıtım kalınlığı analiz edilerek enerji tasarrufu ve enerji verimliliÄŸini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor. 12 ay sürecek proje sonucunda Türkiye’deki her bir ÅŸehir için optimum yalıtım kalınlığının olasılık dağılım grafiÄŸinin oluÅŸturulacak. Her ÅŸehrin en olası optimum yalıtım kalınlığını gösteren bir optimum yalıtım kalınlığı haritası çıkarılacak ve yalıtım uygulamalarının finansal analizleri yapılacak.AraÅŸtırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Beliz Özorhon ve Dr. ÖÄŸretim Üyesi Sedat Semih ÇaÄŸlayan, Türkiye’nin Ulusal Enerji VerimliliÄŸi Eylem Planı’na göre 2023’e dek enerji yoÄŸunluÄŸunun 2015 yılına kıyasla yüzde 20 azaltılmasının gerekli olduÄŸunu; bu kapsamda ilk önlemin binalarda enerji verimliliÄŸini artırmak olduÄŸunu vurguladı. Özorhon ve ÇaÄŸlayan, araÅŸtırma hakkında ÅŸu bilgileri paylaÅŸtılar:
Türkiye’nin 81 kentindeki binalar için optimum yalıtım kalınlığı "Bu çalışmamızda bir bina prototipinin Türkiye’nin 81 ÅŸehri için optimum yalıtım kalınlığını belirlemeyi hedefliyoruz. Bu baÄŸlamda, belirli yalıtım kalınlıklarını (1-20 cm) alternatifler olarak deÄŸerlendirecek ve her bir ÅŸehir için optimum alternatifi yalıtım maliyeti ile yıllık enerji kazanımlarını temel alan yaÅŸam dönemi maliyet analizine göre belirleyeceÄŸiz. Yıllık kazançlar ise yalıtımsız ve yalıtımlı binanın yıllık enerji tüketimlerinin farkını alarak elde edilecek. YaÅŸam dönemi maliyet analizi sonuçlarını her bir ÅŸehir için optimum kalınlığın (bir olasılık dağılım grafiÄŸi ÅŸeklinde) belirlenmesi ve Türkiye için bir optimum yalıtım kalınlığı haritasının oluÅŸturulmasında kullanacağız."
Küresel ısınmanın kentlerin sıcaklık deÄŸerlerine yansıması takip edilecek "Her bir ÅŸehrin aylık ortalama sıcaklık deÄŸerleri için Ä°klimBU (BoÄŸaziçi Üniversitesi Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Politikaları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi) ile ortak bir çalışma yapacağız. Binaların ne kadar enerji harcayacağını hesaplarken aynı zamanda önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın ÅŸehirlerin aylık ortalama sıcaklık deÄŸerlerine nasıl yansıdığını gösteren verileri saÄŸlayacak bu sayede küresel ısınmanın bu hesaplamalara nasıl yansıyabileceÄŸini görecek olmamız bu çalışmanın önemli bir avantajı olacak. Her ÅŸehir için hesaplamayı içerecek, hem de aynı iklim bölgesinde yer alan Ankara ile Elazığ arasındaki farkı göstereceÄŸiz. Ä°skonto/faiz oranları için Merkez Bankası, enflasyon/doÄŸal gaz fiyatlarındaki artış oranları için de Ä°GDAÅž tarafından saÄŸlanan verileri kullanacağız." Yazının devamı için tıklayın
İlginizi çekebilir... Endüstriyel Tesislerde Tüketilen Enerjinin Yüzde 20 ila 60'ı Pompalardan KaynaklanıyorPompalar, birçok endüstriyel tesisin omurgasını oluşturuyor. Çünkü pompalar olmadan endüstriyel tesislerdeki milyonlarca galon suyu, ham petrolü veya ... Daikin Türkiye, Avrupa'nın Fancoil Üretim Merkezi Haline GeldiDaikin, Türkiye'de sürdürülebilir üretim anlayışını Sakarya Hendek'teki üretim tesisiyle güçlendirmeye devam ediyor.... Daikin Isı Pompaları ile Uzun Yıllar Tasarruf SunuluyorIsı pompaları hem tüm dünyada erişimi giderek zorlaşan ve daha yüksek fiyatlı hale gelen doğalgaza alternatif olması; hem de çevre dostu özelliği nede... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.